Home » Canada » West Canada

West Canada

Mount Robson, landmark in de Canadese Rockies

Gezellige marktjes horen bij het dagelijks leven in Vancouver

Wie kijkt er naar wie?

Calgary Stampede, rodeo's en festiviteiten

Oog in oog met de cultuur van de First Nations

Toeren langs wijngaarden in Okanagan

<        >
Het klassieke plaatje van Canada, dat is waar het westen bekend om staat. De overweldigende natuur wordt afgewisseld met het stadse leven in Vancouver en Calgary. Daartussen vindt u uitgestrekte bossen, imponerende bergen en leuke plaatsjes. De cultuur van de First Nations en het gevarieerde wild maken het plaatje compleet!

Nature Calls

Grizzly's zien, onvergetelijk!

Met recht wordt het westen van Canada vaak 'de Schatkamer van Moeder Natuur' genoemd. De diversiteit aan landschappen is ongekend en het dierenrijk ronduit spectaculair! Dit maakt dat dit deel van het land hoog op het lijstje van 'To Do'-vakanties staat, en terecht.

West Canada bestaat uit de provincies Alberta en British Columbia, en het territorium Yukon. De Rocky Mountains, beeldbepalend voor Canada, liggen op de grens van deze gebieden. Met de besneeuwde bergtoppen en heldere gletsjermeren staat dit deel van het land model voor het klassieke beeld dat iedereen van Canada heeft. Maar het westen biedt zoveel meer, hier vindt u verder groene valleien, uitgestrekte wouden, de afwisselende kustlijn langs de Pacific, watervallen, wilde rivieren, fjorden, prairies en zelfs woestijngebieden!

Dieren in het wild zien is hier een van de hoogtepunten. Onderweg kunt u zomaar moeten stoppen voor beren die de weg oversteken. Dat is natuurlijk direct een mooi moment om te checken of het gaat om een zwarte beer, of misschien wel een grizzly! Andere diersoorten die zich mogelijk laten zien zijn herten, berggeiten, bergschapen, elanden en visarenden. Reist u langs de kust, maak dan een excursie op zee en ga op zoek naar zeehonden, zeeleeuwen en walvissen. In West Canada heeft u de unieke kans om orca's in het wild te zien, onvergetelijk!


Alberta

Één met de natuur, het kan in Alberta

De schoonheid van Alberta is duidelijk vanaf het moment dat u er aankomt. Glooiende heuvels vormen het voorland van intimiderende bergen. Het meest indrukwekkend zijn de Rocky Mountains van Alberta, waar plaatsen als Banff, Jasper en Lake Louise een thuis bieden temidden van de besneeuwde bergtoppen. Één van de mooiste wegen door het gebied is de Icefields Parkway tussen Jasper en Lake Louise. Neem ruim de tijd om nationale parken als Banff N.P. en Jasper N.P. te verkennen, en om rond te lopen op een machtige gletsjer!

De belangrijkste en grootste steden in Alberta zijn Calgary en Edmonton. Calgary is bij ons vooral bekend door de Olympische Winterspelen van 1988 (Golden Girl Yvonne van Gennip!) en het beroemde westernfestival Calgary Stampede. Van heinde en verre komen bezoekers dit festijn beleven, misschien ook iets voor u? Edmonton is de feitelijke hoofdstad van Alberta. De stad wordt vaak in één adem genoemd met de West Edmonton Mall, het grootste winkelcentrum van Noord-Amerika, waar naast meer dan 800 winkels en meer dan 110 eetgelegenheden onder hetzelfde dak zich een gigantisch entertainment complex bevindt.

Minder bekend in Alberta, maar zeker interessant om te bezoeken, zijn andere bezienswaardigheden als de Badlands en Waterton Lakes N.P. Rijdend over eindeloze prairies maakt in de Badlands het vruchtbare landschap plots plaats voor een vreemd en grimmig maanlandschap van gestreepte heuvels en buitenaardse rotsformaties. Hier stuit u in Drumheller, de 'Dinosaurus Hoofdstad van de Wereld', op talloze fossielen van deze prehistorische dieren, indrukwekkend om te zien.

Waterton is een klein nationaal park, maar eigenlijk nooit druk bezocht. Hier kunt u pareltjes van Moeder Natuur ontdekken en uzelf de enige wanen die het weet! De ideale plek om de stress van alledag achter te laten...


British Columbia

British Columbia is synoniem voor culinair genieten!

British Columbia is het thuis van een van de mooiste steden ter wereld, Vancouver. Deze kosmopolitische stad combineert het goede van een bruisende wereldstad met een schitterende ligging, een multiculturele bevolking en de prettige ontspannen sfeer van een dorp. Vancouver is een Europees aandoende stad en een centrum van wetenschap, cultuur en sport. Verken oude wijken zoals Chinatown en Gastown, ga lunchen op Granville Island of 'shop-till-you-drop’ op Robson Street.

Op het tegenover Vancouver gelegen Vancouver Island heerst een typisch Britse sfeer, met als meest in het oog springend voorbeeld Victoria, de hoofdstad van het eiland en tevens van de provincie. Vele statige gebouwen en een bloemenweelde creëren een lieflijk plaatje. Niet ver van Victoria vormen de schitterende Butchart Gardens een waar paradijs voor liefhebbers van aangelegde tuinen. Op Vancouver Island worden ook veel streekproducten geteeld, probeer eens de heerlijke appelcider. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in het Pacific Rim National Park aan de westkust en in wildernis lodges die op afgelegen gebieden een thuis in de natuur bieden. Voor bear en whale watching is Vancouver Island 'the place to be'!

In de binnenlanden van B.C. vindt u prachtig groene valleien, wintersportgebieden als Whistler en Sun Peaks die ook in de zomer vele activiteiten bieden, de te verwachten mix van bossen en meren, de uitlopers van de Rocky Mountains en oude mijndorpjes uit de tijd van de Gold Rush. Grote verrassing is de Okanagan, door relatief weinig regenval een woestijngebied, waar sommige van de beste Canadese wijnen geproduceerd worden.

Een aparte vermelding verdient de Inside Passage. Deze overtocht met een veerboot duurt zo'n 15 uur en voert u langs de Pacificische kust van British Columbia. U vaart tussen eilanden door, langs schitterende fjorden, met steeds uitzicht op de bergen op het vasteland. En wie weet ziet u onderweg walvissen en zeehonden!


Yukon, 'The Last Frontier'

Overdosis natuur in Yukon

In tegenstelling tot de meeste andere bekende gebieden in Canada is Yukon geen provincie, maar een Territory. Dit afgelegen deel van Canada is uitermate dunbevolkt, reizen door Yukon is als reizen naar het einde van de wereld. Het draagt dan ook met recht de bijnaam 'The Last Frontier'.

De hoofdstad Whitehorse is verreweg de grootste stad, met een kleine dertigduizend inwoners. De nummer twee, Dawson City, komt niet verder dan zo'n tweeduizend inwoners. Geen wonder dus dat het in Yukon draait om het beleven van de natuur, de wildernis, in al haar glorie. Geniet van de geur van de bossen, zie het noorderlicht, de aurora borealis, in de winter, vaar met een kano over verlaten meren en rivieren.

In de kleine dorpen en gehuchten onderweg ontmoet u bijzondere mensen, wie hier woont moet een goede reden hebben. Hoor de ludieke verhalen van de kleurrijke bewoners en probeer u te verplaatsen in hun leven. Ontdek hoe het harde leven in Yukon hen gevormd heeft, maar ook heeft gezorgd voor een grote saamhorigheid. Een bezoek aan Yukon, is meer dan een vakantie, het is een 'once-in-a-lifetime' ervaring en meer, 'Yukon Is Larger Than Life'!


Voorbeeldreizen

Bijzondere ervaring, met de kayak de zee op!

Ontdekkingen in British Columbia

Cultuur en natuur in West-Canada (15 dagen)

Zelf rijden?

Omringd door bergen in West-Canada

Cruise Canada

Camperhuur
Video