Home » Landen »

Costa Rica


Costa Rica

... is 'PURA VIDA'! Deze gevleugelde slogan betekent veel meer dan alleen 'puur leven' en 'genieten van het leven', zij tekent de levenhouding van de lokale bevolking waarmee ze van hun land hét voorbeeld van een duurzame samenleving hebben gemaakt!

Costa Rica

... is ook letterlijk 'PURA VIDA'! Naast memorabele contacten met de 'locals' betekent dit ook de mooiste creaties van 'Moeder Natuur' ervaren, waaronder fraaie stranden, actieve vulkanen, tropische regenwouden en zeldzame flora en fauna!

Costa Rica

... is kennismaken met de gastvrije en levendige lokale bevolking. Ervaar van dichtbij hoe zij duurzaam met hun omgeving omgaan als geen ander hebben opgepakt. Zorg voor de natuur en recycling zijn in Costa Rica de norm!

Costa Rica

... is telkens weer verbaasd worden door bijzondere dieren. Deze zogeheten aardbeikikker is slechts zo'n 3cm lang, maar wel giftig! Voor de dieren die hem willen oppeuzelen wel te verstaan...

Costa Rica

... is ook actief! Kies voor tokkelen tussen de boomtoppen, diverse watersportactiviteiten, wandelingen in de jungle of bijvoorbeeld een tocht te paard over een van de fraaie stranden!

Costa Rica

... leeft, ook letterlijk! Diverse actieve vulkanen en hun uitgedoofde buren bieden een spectaculaire achtergrond voor uw reis door Costa Rica. Of misschien treden ze wel op de voorgrond als u getuige bent van daadwerkelijke vulkanische activiteit!
<        >
Past u ook uw reistempo aan, aan uw eigen wensen?

Costa Rica Rondreis

Genieten van spectaculair natuurschoon!

Costa Rica tijdens een individuele reis op een unieke en avontuurlijke manier ontdekken? Op deze pagina’s vindt u inspiratie voor een rondreis door Costa Rica. De reis kan geheel op maat voor u worden samengesteld. Behalve deze vaste route kunt u ook kiezen voor het op maat laten samenstellen. Hieronder staat een voorbeeldroute zoals een reis door dit land vol ongekend natuurschoon eruit kan zien.
Meer info over deze reis

San Jose en de Central Valley

Genieten van lokale Marimba-muziek!

Een reis door Costa Rica brengt u in de meeste gevallen zowel aan het begin als aan het eind in de hoofdstad San Jose. De stad ligt in de Central Valley en wordt omringd door imposante vulkanische bergketens. De Central Valley is het politieke en economische hart van Costa Rica. Hoewel hier enkele van de grotere steden liggen is het overgrote deel een weelderig groen landschaqp met veel plantages. Het weer is erg wisselvallig in deze regio, de temperaturen zijn wel vrij stabiel en variëren in het algemeen overdag tussen 21° en 27° C.

In deze regio vindt u onder meer de oudste nog in gebruik zijnde kerk in het land, de Iglesia de San Jose de Orosi die werd gebouwd in 1743. Een andere legendarische stad van deze regio is Cartago, een van de oudste steden in het land en onder meer een belangrijk bedevaartsoord als thuisbasis van de La Negrita, of 'De Zwarte Maagd'. Ook zijn er vanuit San Jose in de Central Valley vele eendaagse koffie tours en andere interessante halve en hele dag excursies te maken.


Regenwouden en Vulkanen

Vulkanisme heeft hetlandschap van Costa Rica getekend

Geniet van de enorme diversiteit in landschappen in het noordelijke deel van Costa Rica. Hier vindt u een grote verscheidenheid aan wetlands, jungles, regenwouden, nevelwouden, actieve vulkanen en rivieren! Het gebied bevat een groot aantal gemakkelijk toegankelijke nationale parken, biologische stations, en beschermde natuurgebieden, het wordt dan ook vaak omschreven als 'de hemel voor outdoor liefhebbers'. Er is een grote overvloed aan vogels en de bossen, graslanden en moerassen zijn een thuis voor poema's, jaguars, ocelots, tapirs en apen. En ook het verblijf is onderdeel van de bijzondere ervaring, hier vindt u prachtig gelegen lodges en hotels die een duurzame levensstijl bevorderen.

De actieve vulkaan Arenal is zonder twijfel een van de meest populaire toeristische bestemmingen. De belangrijkste stad nabij de vulkaan, La Fortuna, is de thuisbasis van vele restaurants, bars, clubs en winkels. De vulkaan zelf is omringd door een grote verscheidenheid aan hotels. U geniet van schitterende vergezichten op de vulkaan (mits niet in de wolken gehuld), maar kunt ook vele andere activiteiten ondernemen, zoals wandelen door lava velden en over hangende bruggen, mountainbiken, paardrijden, raften of een boottocht door het Caño Negro reservaat maken, op zoek naar krokodillen, apen, luiaards en vogels. Maar wat u ook doet, absoluut niet te missen is een uurtje in een van de warme thermale baden met een tropische cocktail in de hand.

In het Monteverde Reserve bevindt u zich midden in het beschermde en wereldberoemde nevelwoud. Hier heeft men een interessante manier ontwikkeld om de fascinerende natuur te ervaren. Dé activiteit om te ondernemen is een tocht over de hangende bruggen tussen de woudreuzen. Voor de meer avontuurlijk ingestelde bezoeker is er de zogeheten 'canopy tour', een vorm van ziplinen of tokkelen, waarbij u langs een stelsel van staalkabels van platform naar platform zweeft en vrijwel oog in oog met de tropische vogels kunt komen. En met een beetje geluk kunt u zelfs een glimp opvangen van de mystieke Quetzal, ooit aanbeden door de Maya's.

Een bijzonder deel vormt de omgeving van Sarapiqui, een zeer belangrijke eco-toeristische bestemming onder meer bekend om zijn bananen-, cacao-en koffieplantages. Mis niet de geweldige Chocolate tour en misschien is een nachtwandeling op zoek naar vleermuizen en andere nachtdieren ook wel iets voor u!


Tortuguero en de Caribische kust

De stranden delen met de 'locals'!

Het Caribische deel biedt naast dicht regenwoud en bergen ook verrukkelijke stranden. De culturele verscheidenheid is even indrukwekkend als haar natuurlijke schoonheid met grote groepen afstammelingen van Jamaicaanse origine, maar ook van Chineze origine. Dit alles is gemixt met Europese invloeden en natuurlijk de inheemse volkeren Bribri, Cabecar en Guaymies. Reggae muziek begeleidt u overal en de talloze restaurants en bars nodigen zowel u als de lokale bevolking uit om te ontspannen en 'to take it easy'. De temperaturen in de Caribische kust variëren in het algemeen tussen de 25° en 30° C, met in het algemeen een hoge luchtvochtigheid. Dit deel van Costa Rica is met al deze invloeden een geweldige locatie voor muziekliefhebbers, ontspanning en genieten van een fijne keuken!

Een van de hoogtepunten van deze regio is zonder twijfel Tortuguero National Park, een van de belangrijkste broedplaatsen op aarde voor de groene schildpad, de Hawksbill, de Loggerhead en ook de lederschildpad. Een bezoek aan dit park brengen betekent direct avontuur, het is slechts per klein vliegtuigje of per boot te bereiken! Elders langs de kust, bij Cahuita, vindt u uitgestrekt beschermd koraalrif, waar u fraai kunt snorkelen. En ook surfliefhebbers komen hier aan hun trekken. Natuurlijk kunt u ook kiezen uit een verscheidenheid van andere activiteiten en excursies, waaronder begeleide wandelingen, boottochten om dolfijnen te spotten en bezoeken aan de lokale dorpen van de Bribri Indianen.


Diversiteit langs de Pacifische kust

Een luiaard geeft een demonstratie 'ontspannen' ten beste!

Langs de Pacifische kust vindt u vele van de mooiste stranden van het land. Tijd om te genieten van zon, zee en strand dus! Hoewel dit deel van het land, met als meest aansprekende gedeelte Guanacaste, het drukst bezocht is vindt u hier ook nog vele onontdekte plekjes.

Naast de stranden biedt deze regio ook tropische bossen. Ook een bezoek aan de vulkanen rond Rincón de la Vieja is een must bij een bezoek aan de regio. Daar kunt u genieten van natuurlijke sauna's, modderbaden en een prachtig uitzicht op de omgeving.

Iets zuidelijker wacht u het schitterende Manuel Antonio National Park. Tropische bossen en een schitterende kustlijn zijn hier het thuis van een rijke fauna. Diverse soorten apen (waaronder de zeldzame spinapen), luiaards, vele vogelsoorten en allerlei andere dieren vragen uw aandacht.

Als contrast met andere delen van Costa Rica is het weer langs de Pacific Coast meestal warm en droog. Het echt droge seizoen loopt van november tot mei, van juni tot augustus kunt u met name in de middag af en toe een stevige onweersbui verwachten.


Corcovado en het ongerepte zuidwesten

Ongerepte regenwouden verkennen in het 'wilde zuiden'!

In het zuidwesten waagt u zich nog meer dan elders in de echte ongerepte wildernis van Costa Rica. Volgens velen behoort dit schitterende gebied tot een van de mooiste plekken op aarde. Plaatsen zoals Golfo Dulce, Puerto Jimenez, Drake Bay, en Corcovado zijn letterlijk Schatkamers van Moeder Natuur met een enorme verscheidenheid van fauna en flora.

Corcovado National Park beschermt een fascinerend en biologisch complex gebied. Hier vindt u primair bos afgewisseld met afgelegen rotsachtige stranden. Het schiereiland waarop dit park zich bevindt beschermt de Golfo Dulce van de onbestendige invloeden van de Stille Oceaan, met als gevolg dat groepen walvissen en dolfijnen deze rustige wateren als toevluchtsoord benutten.

De toeristische infrastructuur is hier nog vrij summier, er zijn her en der een paar lodges. Maar deze richten zich dan ook vrijwel allemaal op de ware beleving van Costa Rica, het ontdekken van de schitterende natuur en alles op een ecovriendelijke, zo duurzaam mogelijke manier. Sommige zijn ook moeilijk te bereiken. Reizen in dit deel van Costa Rica betekent dan ook een 4X4 auto huren of met kleine vliegtuigjes vliegen naar afgelegen landingsbaantjes.


En nog zoveel meer...

Papegaaien met vele kleuren als symbool voor Costa Rica's diversiteit

Superlatieven lijken de enige manier waarop de flora en fauna van Costa Rica beschreven kan worden. Duidelingwekkende aantallen dieren en planten leven er. Men heeft het over ca. 850 vogelsoorten (waaronder o.a. de bijzondere quetzal, ara's en vele soorten kolibri's), een kleine 250 soorten zoogdieren, ruim 350 soorten amfibieën en reptielen (met als zeer bekende vertegenwoordiger de vele kleurrijke kikkersoorten) en vele vissoorten. Daarnaast bieden zo'n 12.000 plantensoorten (waaronder meer dan duizend soorten orchideeën) een ware speeltuin voor ongeveer 10 procent van alle vlinders op aarde.

Geen wonder dus dat men spreekt over 'De Tuin van Eden', een schitterende combinatie van dierentuin en botanische tuin ineen. Geen land ter wereld heeft zoveel actief beschermde grond per regio. De kans op het zien van luiaards, neusbeertjes, apen, kolibries, papegaaien, toekans, gieren, grote leguanen of de felgekleurde gifkikker is groot. Door de jarenlange bescherming hebben veel dieren hun schuwheid verloren, zodat u ze gemakkelijk kunt waarnemen. De rijke flora en fauna heeft het land overigens vooral te danken aan de vruchtbare vulkanische bodem en de grote hoogteverschillen in meerdere klimaatzones. Een vakantie Costa Rica betekent dan ook een reis door ‘s lands natuur.

Verrassend Costa Rica is daarnaast vooral ook dé topbestemming voor reizigers die de stress en de druk van de moderne wereld even achter zich willen laten. Landschap, flora, fauna en zeldzame dieren in hun oorspronkelijke habitat vormen natuurlijke hoogtepunten van elke reis door dit land. Maar misschien de grootste verrassing komt van de lokale bevolking! De ‘Ticos’ vormen een zeer vriendelijke bevolking, ‘Pura Vida’ is hier de standaard welkomstgroet. Letterlijk betekent het ‘Pure Leven’, waarmee een verwijzing naar alles wat goed is wordt bedoeld. Verwen uzelf dan ook in natuurlijke vulkanische baden, geniet van wellness van hoog niveau. Of sla eens een balletje op een van de vele uitstekende golfbanen. In bredere zin staat 'Pura Vida' zeker ook voor de bijzondere belevenissen en ervaringen waarmee u uw zintuigen kunt verwennen in het gastvrije Costa Rica!


Meer informatie over reizen naar Costa Rica

Ontdek deze regio's

Costa Rica

Reizen in Costa Rica is.., je zo vrij voelen als een vogel!