Home » Reizen » Canada » Oost Canada » Ontdekkingen in Atlantic Canada

Ontdekkingen in Atlantic Canada

Atlantic Canada nodigt uit tot actief zijn in de buitenlucht

Genieten van verser dan verse zeevruchten

Machtige fjorden en ruige kustlijnen

Live muziek met folklore, synoniem voor Atlantic Canada

Rust, relax, af en toe actief zijn en 'quality time'

Overal gezellige haventjes, ook in Halifax

<        >
Reis op uw gemak door Nova Scotia, New Brunswick en Prince Edward Island en ontdek waarom Atlantic Canada één van de onontdekte pareltjes van Canada is!
Fietsen langs prachtige kustlijnen vol vuurtorens!
Een reis door Atlantic Canada staat bol van de bijzondere, meer lokale ervaringen. Ontdek lokale bedrijven, van familierestaurants tot schattige boetiekjes, rijd door groene velden en geniet van verbluffend mooie landschappen. Old Lunenburg staat op de UNESCO-werelderfgoed lijst, vergaap u aan de kleurrijke koloniale gebouwen te verkennen. De Bay of Fundy is een bijzonder verhaal op zich. Hier manifesteert zich het hoogste getij ter wereld: twee keer per dag stort het krachtige getij van de Bay of Fundy zich in de Saint John River en dwingt deze de stroomrichting te veranderen. Dit fenomeen kunt u op meerdere manieren bewonderen. Als het eb is kan je over de bodem van de oceaan lopen. Bij vloed kunt u een begeleide kajaktocht maken en peddelen waar u een paar uur eerder nog stond! De brug naar Prince Edward Island is de langste van Canada. Op dit eiland kunt u prachtige wandelingen maken en genieten van vele lokale verse producten. Cape Breton Island is meerdere malen uitgeroepen tot het mooiste eiland. Voor liefhebber van 'the outdoors’ is dit een waar paradijs, maak zeker een wandeling over de beroemde Cabot Trail. Halifax is de (voor deze regio zeker) kosmopolitische hoofdstad van Nova Scotia. Dineer aan de waterkant en laat alle indrukken nog eens de revue passeren.

Kort reisschema

Dag 1: Vlucht naar Halifax, auto naar Lunenburg

Dag 2: Lunenburg

Dag 3: Lunenburg

Dag 4: Auto van Lunenburg naar Bay of Fundy

Dag 5: Bay of Fundy

Dag 6: Auto van Bay of Fundy naar Prince Edward Island

Dag 7: Prince Edward Island

Dag 8: Prince Edward Island

Dag 9: Auto van Prince Edward Island naar Cape Breton Island

Dag 10: Cape Breton Island

Dag 11: Cape Breton Island

Dag 12: Auto van Cape Breton Island naar Halifax

Dag 13: Halifax

Dag 14: Vlucht naar Nederland

Dag 15: Aankomst in Nederland

Lunenburg & Kejimkujik

Een kanotocht in 'Keji', een 'must-do'!

Na aankomst in Halifax is het een korte rit naar het schilderachtige Lunenburg. De binnenstad van Lunenburg biedt bezoekers vele architectonische hoogstandjes en is terecht opgenomen in de UNESCO World Heritage List. Tijdens een 'architectural tour' kunt u diverse huizen, bedrijven, kerken en openbare gebouwen uit de late jaren 1700 en vroege jaren 1800 bezoeken die nog steeds in gebruik zijn. Het maritieme karakter van het stadje wordt bevestigd als u een ontspannen wandeling langs de prachtige waterkant maakt. Diverse gezellige eet- en drinkgelegenheden zorgen voor een welkom begin van een reis door Atlantic Canada.

Vanuit Lunenburg kunt u een excursie maken naar Kejimkujik N.P. Een moeilijke naam, gelukkig kent iedereen het liefkozend als 'Keji'! Dit schitterende natuurgebied is het enige in Canada dat is aangewezen als nationaal park en als een National Historic Site. Hier wacht u dan ook een wereld van natuurlijke en culturele wonderen. De natuur is op haar best in Keji. Ontdek historisch kanoroutes, sta oog in oog met historische Mi'kmaw rotstekeningen, zwem in het warme water van Kejimkujik Lake en luister naar de roep van de common loon, een vogel (duiker) typerend voor dit natuurgebied. Een ander deel van het gebied grenst aan zee, hier vindt u turquoise water, wit zand en zeehonden die zonnen op de nabijgelegen rotsen.


Bay of Fundy

De grootste getijdeverschillen ter wereld, tot wel 15 meter!

De Bay of Fundy is een 280 km lange inham van de Atlantische Oceaan. De hoofdreden dat mensen de Bay of Fundy bezoek is de hoogste getijden, tot wel 15 meter, in de wereld mee te maken. Tijdens elke getij-cyclus stroomt een miljard ton water in en uit deze baai, meer dan er water stroomt in alle zoetwaterrivieren ter wereld samen! Het zal dan ook niet verbazen dat ook dit een plekje op de UNESCO lijst heeft gekregen.

Het diverse Bay of Fundy ecosysteem is essentieel voor vele vogels, vissen en zeezoogdieren, wat resulteert in een overvloed van activiteiten voor natuurliefhebbers. Zo worden de wateren bezocht door diverse soorten walvissen en een overvloed aan dolfijnen, bruinvissen, vis, zeehonden en zeevogels. Als u graag walvissen en dolfijnen tijdens uw bezoek wilt zien, het seizoen loopt van juni tot en met oktober.

In de regio zijn verder diverse historische bezienswaardigheden en musea te vinden die meer vertellen over de regio, de cultuur en de rijke historie. En dit alles wordt omlijst door indrukwekkende rotswanden, geërodeerde zandstenen 'standbeelden' en moerasgebieden. De Bay of Fundy is bekend om de indrukwekkende kustlijn, vele wandelpaden bieden u uitzicht daarop. Of nog beter, ga de zee op in een kayak!


Prince Edward Island

Even strandplezier en -vertier op Prince Edward Island

De oorspronkelijke bewoners, de Mi'kmaq, kenden Prince Edward Islad, kortweg 'PEI' genoemd, 'Abegeit' - Land Gewiegd op de Golven. Het eiland, en kleinste provincie van Canada, doet heel lieflijk aan en dat wordt versterkt door rustige en lege stranden, zacht glooiend landschap en een relaxte bevolking. Charlottetown is de hoofdstad van het eiland en bestaat, net als de meeste plaatsjes, voornamelijk uit houten bebouwing. Het wordt verbonden met het vasteland door een 13km lange brug, de Confederation Bridge. Ook gaan er diverse veerboten vanaf andere plaatsen.

Opvallend is dat geen enkele plaats op het eiland verder dan 16km van zee ligt. Meer ontdekken van PEI kan met de auto, maar nog beter op de fiets. Er zijn vele routes over het eiland. De drie delen van PEI hebben elk een eigen karakter. Het oosten biedt afgelegen stranden en vissersdorpjes. het centrale deel is het meest bezochte deel van de provincie, met zowel de hoofdstad Charlottetown als de belangrijkste toeristische gebieden rond Prince Edward Island National Park. Het westen is dé plek om de cultuur en geschiedenis van de Franse Acadiërs en Mi'kmaq inheemse volkeren te ontdekken.

Actief 'in the outdoors' is synoniem voor PEI. Naast fietsen kunt u wandelen over stranden en door moerassen en duinen. Of ga diepzeevissen, kanoën, zeilen of golfen... Op PEI worden regelmatig lokale festivals gehouden, ter ere van oogstseizoenen, historische gebeurtenissen, culinaire redenen, als er een aanleiding te bedenken is, dan doen ze het. Er eentje meepikken tijdens uw bezoek is aan te raden, lokale kranten zijn goede informatiebronnen.

Prince Edward Island is als een groene lappendeken van aardappelvelden, afgewisseld met boerderijen en dorpjes aan zee, omrand met kilometers rode kliffen, duinen en prachtige stranden. En telkens wanneer u de innerlijke mens wilt verwennen stuit u wel op een open deur waar iets bijzonders of gewoon klassiek fish & chips te verkrijgen is. Een pareltje!


Cape Breton Island

Wandelen en uitzichten opnemen op de Cabot Trail

Bij een bezoek aan Cape Breton Island ervaart lonke om elke hoek weer spectaculaire panorama's, van de bergketens die uittorenen boven de helderblauwe Atlantische Oceaan, van de opkomende zon boven het water van de Bras d'Or Lakes, van de schoonheid van de zalmrivieren in de Margaree Valley. Cape Breton is ook de thuisbasis van de Cabot Trail, vaak beschouwd als een van de mooiste autoroutes ter wereld. Rijdend - en vooral regelmatig stoppend! - door Cape Breton Highlands National Park en de door gletsjers uitgesleten valleien van het Acadian Forest geniet u van watervallen, walvissen voor de kust, vergezichten, wandelpaden en vele 'kodak'-mogelijkheden.

Van musea, ambachtelijke galeries en winkels, excursies en golfen, Cape Breton Island biedt tal van dingen te zien en te doen. Bezoek de Glenora Distillery waar Canada's enige single-malt whisky wordt gemaakt. Ga terug in de tijd en hoor meer over de gevechten tussen de Fransen en de Engels in het historische Fort van Louisbourg. Ontdek wat de legendarische uitvinder Alexander Graham Bell allemaal uitvoerde. Muziek is een belangrijk cultuurgoed op Cape Breton Island, veel van 's werelds beste Keltische muzikanten noemen dit eiland hun thuis. Regelmatig zult u deze klanken horen, of misschien stuit u wel op een festival!

Naast de Cabot Trail zijn er nog een aantal mooie autoroutes om te ondernemen. De Ceilidh Trail voert door de Margaree Valley naar Margaree Harbour en biedt prachtige vergezichten op West-Cape Breton. Rondom Bras d'Or Lake cirkelt een mooie rit langs de kustlijn van deze prachtige binnenzee, een toevluchtsoord voor wilde dieren en zeevogels. De Fleur-de-lis Trail, Marconi Trail en Metro Cape Breton combineren tot een prachtige trip langs en door Acadiaanse dorpjes en naar de historische vesting van Louisbourg. De combinatie van rijke cultuur, bruisende en levendige muziek en het adembenemende landschap maakt van Cape Breton een gewelidgie vakantiebestemming.


Halifax

Overal gezellige haventjes, ook in Halifax!

Halifax, is gelegen aan een enorme zeehaven en kenmerkt zich door een mix van moderne architectuur, historische gebouwen en veel groene gebieden en parken.

Wandel over de Harbourfront Walkway naar de Dartmount Ferry, het oudste stadsveer van het land. Stap aan boord en krijg een mooie blik op de stad. Langs de promenade vindt u souvenirwinkels, cafés en restaurants, vaak in historische gebouwen. Ook aan de waterkant ligt het Maritime Museum of Atlantic. Naast informatie over dezeevaartgeschiedenis van de regio en enkele schepen is het vooral bekend vanwege de afdeling over de Titanic, die niet ver van Halifax zonk en waarvan diverse voorwerpen tentoongesteld zijn.

Het 'buiten' in Halifax speelt zich af in parken, maar ook nabijgelegen natuurgebieden, waar u kunt fietsen, picknicken en wandelen. De Halifax Public Gardens is een prachtige oase van bonte kleuren met een muziektent - zondags concerten - en doordeweeks kraampjes waar de lokale bevolking kunst en andere zaken verkoopt.

Halifax is ook een cultureel bruisende stad, met musea, kunstgaleries, concerten, historische plekken en kleurrijke tuinen. Juist in een stad als Halifax loont het zich om lokale krantjes in de gaten te houden en uit te zoeken of er een bijzonder evenement gepland staat tijdens uw verblijf.


Ø  Indicatieprijs

(afhankelijk van tijdstip van reizen, keuze luchtvaartmaatschappij, accommodaties, lokaal transport en eventuele extra activiteiten)

 

Budget: € 2000,- p.p.

Comfort: € 2500,- p.p.

Luxe: € 3000,- p.p.

 

Inbegrepen in indicatie: Vlucht, accommodatie, vervoer conform programma

Meer informatie over deze reis of een offerte?

Sfeervolle mix van natuur en cultuur

Sfeervolle mix van natuur en cultuur Offerte aanvragen?

Folk muziek in Britse pubs

De macht van de zee voelen bij de Bay of Fundy

Drijvende ijsschotsen herinneren aan de Titanic