Home » Amerika » New York City

New York City

New York, onmiskenbaar. Maar welke geheimen schuilen achter de imponerende skyline?

De metro, goed om van A naar B te gaan en 'locals' te ontmoeten!

Even rust in bekende of verrassende nieuwe parken, zoals deze High Line.

Gezellig New York in Brooklyn, waar de New Yorker woont en leeft...

Taxi's zijn nooit ver weg, handig en over het algemeen niet al te duur...

'Shop till you drop', het hele jaar door, niet alleen met Kerst!

<        >
New York City, een stad die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Eigenzinnig, vooruitstrevend en altijd sfeervol. Er is geen plek op aarde, en zeker niet in Amerika, zoals The Big Apple.

New York - Manhattan

Broadway & Times Square, geen twijfel mogelijk, u bent in Manhattan, New York!

Voor velen staat New York gelijk aan Manhattan. Het beroemde stadsdeel vol wolkenkrabbers is het kloppende hart van de miljoenenstad en een bezoek aan Manhattan is dan ook met recht een 'grote-steden-trip'. Manhattan werkt als een magneet op miljoenen toeristen, die samen met de New Yorkers zorgen voor een drukte van jewelste. Diezelfde populariteit zorgt tevens voor relatief hoge hotelprijzen, er vroeg bij zijn kan zeker lonen!

Manhattan is gezegend met een groot deel van alle wereldberoemde bezienswaardigheden in New York. Hier ziet u de gele taxi's rijden, hordes mensen lopen, wolkenkrabbers, kunstmusea, theaters en oneindige winkelmogelijkheden. Fascinerend voor ons is de geschiedenis, het waren Nederlandse pioniers die zich hier vestigden.

De klassieke hoogtepunten zijn natuurlijk Central Park, Empire State Building, Museum of Modern Arts, Times Square, Broadway, Wall Street en Ground Zero. Manhattan heeft echter zoveel meer te bieden, dat zelfs bij een tiende bezoek er nog weer nieuwigheden zijn te ontdekken. De grootste uitdaging is dan ook om de beperkte tijd die u heeft te besteden aan de dingen die u persoonlijk het meest aanspreken. Wij adviseren u graag over leuke plekjes in buurten als Little Italy, The Meatpacking District, Soho, Chinatown, Midtown en natuurlijk het steeds populairder wordende Harlem!

Harlem verdient een bijzondere vermelding, deze buurt is al een eeuw een mekka voor de Afrikaans-Amerikaanse cultuur. Tegen het einde van de 20ste eeuw trokken veel zwarte inwoners van New York naar Harlem. Er was welvaart in de buurt en in 1920 was Harlem de bekendste zwarte gemeenschap van Amerika, misschien wel van de hele wereld.

De buurt ging het voor de wind, totdat het tijdens de recessie van 1930 hard werd getroffen. Nar een lange slechte periode staat Harlem er gelukkig weer goed voor. Jonge gezinnen verhuizen massaal naar de schitterende appartementen en de buurt leeft als nooit tevoren.

Het loont om zeker een dag voor Harlem uit te trekken, want er valt genoeg te zien en te beleven. Er zijn musea, theaters, prachtige parken, maar de belangrijkste bezienswaardigheid van Harlem is de kleurrijke cultuur. Geniet van de beste 'Soul Food' ter wereld, zing en dans mee met een uitbundig Gospel koor en laat de warmte van Harlem uw zintuigen verwennen!


New York - Brooklyn & Staten Island

Typerend Brooklyn, decor voor beroemde series en films als The Cosby Show en Once upon a time in America.

Brooklyn is de dichtstbevolkste wijk van New York en het thuis voor zowel hippe dertigers, Caribische families als een groeiend aantal oost-Europese immigranten. De wijk biedt een fascinerend en afwisselend straatbeeld. Eigenlijk is Brooklyn een bestemming op zich, plan daarom ook voldoende tijd als u dit stadsdeel wat uitgebreider wilt verkennen.

Brooklyn Heights is een van de eerste beschermde historische stadswijken van Amerika, vol romantische straten en majestueuze huizen uit het midden van de negentiende eeuw. Hier kunt u ontspannen wandelen langs de oever van de Hudson Rivier, over de promenade en in het pas aangelegde Brooklyn Bridge Park, met uitzicht op de skyline van Manhattan en natuurlijk de Brooklyn Bridge zelf. Vergeet niet af en toe een zijstraatje in te duiken, hier vindt u onverwacht de mooiste plekjes.

Bekende publiekstrekker van Brooklyn zijn de zogeheten 'brownstone buildings' en in Carroll Gardens en Cobble Hill wordt snel duidelijk waarom deze twee buurten in de ‘brownstone belt’ tegenwoordig tot de meest geliefde in New York behoren.
Prachtige town houses staan aan weerszijden van lommerrijke straten, soms geplaveid met ‘cobblestones’ (kinderkopjes). Ook vindt u hier twee van New Yorks leukste winkelstraten, Smith St. met ‘New Booklyn’ winkels, cafés en restaurants en Court St. met brede trottoirs en bomen die uitnodigen tot flaneren. Menig Manhattanite maakt dan ook geregeld de oversteek naar Brooklyn, voor shoppen, culinaire verwennerij, maar ook voor een bezoek aan Coney Island, een historisch en permanent klein pretpark voor de kust.

Staten Island is ook daadwerkelijk een eiland, bij de ingang van de havens van New York. De leukste manier om naar Staten Island te reizen is dan ook met de gratis veerboot vanaf Manhattan waarbij u onderweg Ellis Island en het Vrijheidsbeeld passeert . De omvang van Staten Island nodigt uit tot het huren van een fiets, ideaal om het eiland te verkennen.

Op Staten Island is verrassend veel te beleven. Er is veel groen en relatief weinig hoogbouw. Wandel door Historic Richmond Town, waar schitterende koloniale huizen staan en waarvan er twee voorkomen in The Godfather, de filmklassieker. Of bezoek het bijzondere Jacques Marchais Museum of Tibetan Art, gevestigd in het enige Tibetaans ogende klooster van Amerika met de grootste collectie Tibetaanse kunst buiten Tibet.

Even relaxen kunt u op South Beach, met een promenade van 2,5 km lang en in de buurt vele speelvelden en picknickgebieden. De Gateway National Recreation Area is zoals de naam al aangeeft een groot recreatiegebied en Kills Park & Beach biedt naast een schitterend strand diverse mooie wandelpaden die u terug naar de natuur brengen. Of bezoek de dierentuin of de Sandy Ground Historical Society, de oudste gemeenschap opgericht door vrije zwarte slaven in Noord-Amerika. Kortom, Staten Island biedt diversiteit genoeg!


New York - The Bronx & Queens

De lokale New Yorkers staan in de rij voor ijs van The Lemon Ice King, goed teken!

De Bronx is de meest noordelijkste van de vijf stadsdelen van New York City en behoort tot enkele van de armste wijken in Amerika. De laatste jaren heeft de Bronx een groeispurt doorgemaakt en nu is het een van de wijken in New York die het meest in ontwikkeling en opkomst is. Zoals zo vaak waren het de artiesten en pioneers die voor de eerste stappen zorgden, oude panden werden (en worden nog steeds) hervormd tot hippe nieuwe zaakjes. De Bronx leeft weer volop, met overal bakkerijen, cafés, restaurants, delicatessenzaakjes en indoor marktjes. Het is hard op weg om het nieuwe culinaire centrum van New York te worden.

Gelukkig is de ware identiteit van de Bronx terug van weggeweest. Het hart van de wijk vormt Little Italy. Een korte wandeling over 'de Avenue', zoals Arthur Avenue lokaal genoemd wordt, maakt al snel duidelijk dat het Little Italy in Manhattan geen partij is qua het culinair genot . Om de hoek van de Avenue, op East 187th street, vullen kleine bankjes zich met zogenaamde 'social clubs', levensgenieters die aan het einde van de dag onder het genot van koffie, bier of sigaretten de dag doornemen. Dit mooie schouwspel, vol van Italiaanse gesprekken bewijst eens te meer dat dit het echte Little Italy, van New York is. Topbestemming in de Bronx is de prachtige New York Botanical Garden. Dus als u de Bronx bezoekt, vergeet niet hier even wat tijd voor in te ruimen!

Queens is een van de minst bekende delen van New York voor velen. Maar iedereen kent Flushin Meadows, het tennistoernooi van de U.S. Open, dat in dit stadsdeel plaatsvindt. Het beroemde Arthur Ashe Stadium ligt niet ver vaneen andere sporttempel, het Shea Stadium, onderkomen van de New York Mets. Behalve sportief is Queens tegenwoordig hard op weg om een echte culturele bestemming te worden. Diverse musea hebben zich hier gevestigd, of een dependence geopend, waaronder Museum of Modern Art, het Isamu Noguchi Garden Museum en het American Museum of the Moving Image. Bijzonder hip is het Contemporary Art Center, waar in de zomermaanden een DJ op het dak de lekkerste platen draait.

Queens is ook het meest multiculturele stadsdeel van New York. Astoria is een kleine buurt, waar een grote populatie Grieken woont. De Griekse kleuren wit en blauw zijn dan ook overal in deze wijk te vinden, op de markten, in de restaurants. Naast het Griekse Astoria is er Little India, in Jackson Heights. En ook daar vindt u weer de voor die nationaliteit zo kenmerkende restaurants, kleurrijke markten en leuke winkeltjes. In de wijk Flushing woont een grote Chinese en Koreaanse populatie. In Sunnyside kunt u een avond doorbrengen in een Spaans theater of een Romeinse nachtclub. In Woodside strijden de Thaise en de Ieren om uw aandacht. Italianen, Japanners, Colombianen, Puertoricanen, vele nationaliteiten brengen sfeer in Queens.

Enkele andere bezienswaardigheden in Queens die mogelijk uw interesse hebben zijn de dierentuin met meer dan 400 dieren, ook hier een botanische tuin, voor vogelaars de Jamaica Bay Wildlife Refuge en voor strandliefhebbers Rockaway Beach, Amerika’s langste stedelijke strand. Het is meer dan 15 km lang en ideaal voor zonaanbidders en kleine kinderen die graag zandkastelen bouwen.


New York - Must See & Do

Even een snack tussendoor, net als de New Yorkers bij een van de vele straatstalletjes!

Het is wel duidelijk dat New York enorm divers is en vele bezienswaardigheden heeft. Natuurlijk kunt u een paar dagen in de stad doorbrengen. Vaak zal de focus dan moeten liggen op een kleiner deel van de stad en enkel highlights.

Voor een eerste beeld van de stad en een voorproefje van alles dat New York te bieden heeft, reken dan op minimaal drie hele dagen in de stad. Maar een week is zeker ook te rechtvaardigen, New York niet als 'hapje tussendoor', maar als hoofdgerecht! Welke zaken u in ieder geval moet zien of doen zal afhangen van zaken als uw interesses, uw reisgezelschap, uw budget en de reisduur. En of u New York voor het eerst met een bezoek vereert, of dat u een doorgewinterde stedenreiziger bent die de stad al meerdere keren heeft bezocht.

Bovenstaande informatie en beschrijving van de stadsdelen hebben u mogelijk al een eindje op weg geholpen, voor meer informatie en het samenstellen van een vakantie waarin New York centraal staat nodigen wij u uit contact met ons op te nemen.


Voorbeeldreizen

Een stijve nek van het omhoog turen!

Wereldstad en haar omgeving

New York & Long Island (9 dagen)