Home » Costa Rica » Costa Rica

Costa Rica

Reizen in Costa Rica is.., je zo vrij voelen als een vogel!

Vakantie in Costa Rica is..., lekker luieren!

Reizen in Costa Rica is..., een groot avontuur!

Vakantie in Costa Rica is..., zinnenprikkelend!

Reizen in Costa Rica is..., overal lekker smikkelen en smullen!

Vakantie in Costa Rica is..., spartelen in de zee!

<        >
Reizen door Costa Rica is 'Pura Vida'! Verwen uzelf met ongekend natuurschoon en geniet van de schijnbaar logische eenvoud waarmee de Tico's, zoals ze zichzelf noemen, duurzaamheid in zowel het dagelijkse leven als het toerisme tot de norm verheven hebben. Spectaculaire landschappen, zeldzame flora en fauna en een gastvrije bevolking vormen dan ook het hart van elke reis in dit bijzondere land.

Garden Of Eden

Geniet net als de 'locals' van al het goede dat Costa Rica u te bieden heeft!

Superlatieven lijken de enige manier waarop de flora en fauna van Costa Rica beschreven kan worden. Duidelingwekkende aantallen dieren en planten leven er. Men heeft het over ca. 850 vogelsoorten (waaronder o.a. de bijzondere quetzal, ara's en vele soorten kolibri's), een kleine 250 soorten zoogdieren, ruim 350 soorten amfibieën en reptielen (met als zeer bekende vertegenwoordiger de vele kleurrijke kikkersoorten) en vele vissoorten. Daarnaast bieden zo'n 12.000 plantensoorten (waaronder meer dan duizend soorten orchideeën) een ware speeltuin voor ongeveer 10 procent van alle vlinders op aarde.

Geen wonder dus dat men spreekt over 'De Tuin van Eden', een schitterende combinatie van dierentuin en botanische tuin ineen. Geen land ter wereld heeft zoveel actief beschermde grond per regio. De kans op het zien van luiaards, neusbeertjes, apen, kolibries, papegaaien, toekans, gieren, grote leguanen of de felgekleurde gifkikker is groot. Door de jarenlange bescherming hebben veel dieren hun schuwheid verloren, zodat u ze gemakkelijk kunt waarnemen. De rijke flora en fauna heeft het land overigens vooral te danken aan de vruchtbare vulkanische bodem en de grote hoogteverschillen in meerdere klimaatzones. Een vakantie Costa Rica betekent dan ook een reis door ‘s lands natuur.

Verrassend Costa Rica is daarnaast vooral ook dé topbestemming voor reizigers die de stress en de druk van de moderne wereld even achter zich willen laten. Landschap, flora, fauna en zeldzame dieren in hun oorspronkelijke habitat vormen natuurlijke hoogtepunten van elke reis door dit land. Maar misschien de grootste verrassing komt van de lokale bevolking! De ‘Ticos’ vormen een zeer vriendelijke bevolking, ‘Pura Vida’ is hier de standaard welkomstgroet. Letterlijk betekent het ‘Pure Leven’, waarmee een verwijzing naar alles wat goed is wordt bedoeld. Verwen uzelf dan ook in natuurlijke vulkanische baden, geniet van wellness van hoog niveau. Of sla eens een balletje op een van de vele uitstekende golfbanen. In bredere zin staat 'Pura Vida' zeker ook voor de bijzondere belevenissen en ervaringen waarmee u uw zintuigen kunt verwennen in het gastvrije Costa Rica!


Historie, Vulkanen en Koffie!

Iglesia de San Jose de Orosi, de oudste kerk van Costa Rica

Een reis door Costa Rica brengt u in de meeste gevallen zowel aan het begin als aan het eind in de hoofdstad San Jose. De stad ligt in de Central Valley en wordt omringd door imposante vulkanische bergketens. De Central Valley is het politieke en economische hart van Costa Rica. Hoewel hier enkele van de grotere steden liggen is het overgrote deel een weelderig groen landschap met veel plantages. In deze regio vindt u onder meer de oudste nog in gebruik zijnde kerk in het land, de Iglesia de San Jose de Orosi die werd gebouwd in 1743. Een andere legendarische stad van deze regio is Cartago, een van de oudste steden in het land en onder meer een belangrijk bedevaartsoord als thuisbasis van de La Negrita, of 'De Zwarte Maagd'.

Vanuit San Jose zijn er tevens vele eendaagse koffie tours en andere interessante halve en hele dag excursies te maken. Een bijzonder deel vormt de omgeving van Sarapiqui, een zeer belangrijke eco-toeristische bestemming onder meer bekend om zijn bananen-, cacao-en koffieplantages. Mis niet de geweldige Chocolate tour en misschien is een nachtwandeling op zoek naar vleermuizen en andere nachtdieren ook wel iets voor u!

De actieve vulkaan Arenal is zonder twijfel een van de meest populaire toeristische bestemmingen. De belangrijkste stad nabij de vulkaan, La Fortuna, is de thuisbasis van vele restaurants, bars, clubs en winkels. Geniet van schitterende vergezichten op de vulkaan (mits niet in de wolken gehuld) en van vele andere activiteiten, zoals wandelen door lava velden en over hangende bruggen, mountainbiken, paardrijden, raften of een boottocht door het Caño Negro reservaat maken, op zoek naar krokodillen, apen, luiaards en vogels. Maar wat u ook doet, absoluut niet te missen is een uurtje in een van de warme thermale baden met een tropische cocktail in de hand.

Ook een bezoek aan de vulkanen rond Rincón de la Vieja is een aanrader. Naast actief bezig zijn kunt u daar genieten van natuurlijke sauna's, modderbaden en een prachtig uitzicht op de omgeving.


Nevelwouden en de Jungle

Ontdekkingstocht in de jungle!

In het Monteverde Reserve bevindt u zich midden in het beschermde en wereldberoemde nevelwoud. Hier heeft men een interessante manier ontwikkeld om de fascinerende natuur te ervaren. Dé activiteit om te ondernemen is een tocht over de hangende bruggen tussen de woudreuzen. Voor de meer avontuurlijk ingestelde bezoeker is er de zogeheten 'canopy tour', een vorm van ziplinen of tokkelen, waarbij u langs een stelsel van staalkabels van platform naar platform zweeft en vrijwel oog in oog met de tropische vogels kunt komen. En met een beetje geluk kunt u zelfs een glimp opvangen van de mystieke Quetzal, ooit aanbeden door de Maya's.

In het zuidwesten waagt u zich nog meer dan elders in de echte ongerepte wildernis van Costa Rica. Volgens velen behoort dit schitterende gebied tot een van de mooiste plekken op aarde, bijna letterlijk de Schatkamers van Moeder Natuur, met een enorme verscheidenheid van fauna en flora.

Corcovado National Park beschermt een fascinerend en biologisch complex gebied. Hier vindt u primair bos afgewisseld met afgelegen rotsachtige stranden. Het schiereiland waarop dit park zich bevindt beschermt de Golfo Dulce van de onbestendige invloeden van de Stille Oceaan, met als gevolg dat groepen walvissen en dolfijnen deze rustige wateren als toevluchtsoord benutten.

De toeristische infrastructuur is hier nog vrij summier, accommodaties zijn her en der verspreid. Maar daartussen bevinden zich wel schitterende (eco-)lodges, die zich richten op de ware beleving van Costa Rica, het ontdekken van de schitterende natuur en alles op een ecovriendelijke, zo duurzaam mogelijke manier. Sommige zijn ook moeilijk te bereiken. Reizen in dit deel van Costa Rica betekent dan ook een 4X4 auto huren of met kleine vliegtuigjes vliegen naar afgelegen landingsbaantjes.


De Pacifische en Caribische kust

Genieten van zon, zee en strand!

De lange kustlijnen aan weerszijden van Costa Rica bieden naast uiteraard zon, zee en strand ook twee bijzondere nationale parken, Tortuguero aan de Caribische kust en Manuel Antonio aan de Pacifische kust.

Tortuguero National Park is zonder twijfel een van de absolute hoogtepunten van het land, een van de belangrijkste broedplaatsen op aarde voor de groene schildpad, de Hawksbill, de Loggerhead en ook de lederschildpad. Een bezoek aan dit park brengen betekent direct avontuur, het is slechts per klein vliegtuigje of per boot te bereiken!

Het schitterende Manuel Antonio National Park biedt met haar tropische bossen en een schitterende kustlijn het thuis aan een rijke fauna. Diverse soorten apen (waaronder de zeldzame spinapen), luiaards, vele vogelsoorten en allerlei andere dieren vragen uw aandacht.

Beide kustlijnen bieden uiteraard ook prachtige tropische stranden en dito verblijf. Het is toeristisch het meest ontwikkelde deel. Logisch ook, langs de Pacifische kust vindt u vele van de mooiste stranden van het land. Tijd om te genieten van zon, zee en strand dus! Of van vele watersportactiviteiten die hier mogelijk zijn. Hoewel dit deel van het land, met als meest aansprekende gedeelte Guanacaste, het drukst bezocht is, vindt u hier ook nog vele onontdekte plekjes. Kies dus naar wens voor een meer levendig strandverblijf of juist voor serene rust!

Zoekt u het iets meer van de gebaande paden, dan is de Caribische kust mischen meer voor u. De culturele verscheidenheid is indrukwekkend met grote groepen afstammelingen van Jamaicaanse origine, maar ook van Chineze origine, dit alles is gemixt met Europese invloeden en natuurlijk de inheemse volkeren. Reggae muziek begeleidt u overal en de talloze restaurants en bars nodigen zowel u als de lokale bevolking uit om te ontspannen en 'to take it easy'. Dit deel van Costa Rica is met al deze invloeden een geweldige locatie voor muziekliefhebbers, ontspanning en genieten van een fijne keuken!


Voorbeeldreizen

Past u ook uw reistempo aan, aan uw eigen wensen?

Costa Rica Rondreis

Genieten van spectaculair natuurschoon! (21 of korter/langer dagen)
Video